17 comments

 1. Nöl said…

  Volkomen mee eens. Ik wil zelfs verder gaan. Gelukkig leven we niet meer in de jaren ´30 van de vorige eeuw. Maar ik beweer dat dat `meneer`Wilders een heel gevaarlijke man kan worden als hij te veel macht krijgt. In de jaren dertig werd `meneer`Adolf Hitler ook in het parlement van Duitsland gekozen. We weten wat dat tot gevolgen heeft geleid. Ik hoop dat de mensen die les ter harte nemen. 👿

 2. JPS said…

  pure onzin, er niets mis met de prinsenvlag, het is gewoon de vlag van Nederland voordat we een koningkrijk werden, dat de NSB die vlag ook ooit gebruikt heeft betekend niets. De NSB gebruikte ook het woord Socialisme en daarmee is dat woord ook niet meteen besmet.

  • Ellen said…

   De NSB had het over ‘nationaal-socialisme’ en die term is wel degelijk besmet. De swastika is in India nog een normaal symbool, maar misbruikt door Hitler. Is die dan ook niet besmet?

 3. Proesnie said…

  Vreemd dat nationalisme bij Nederlanders als iets verschrikkelijks wordt gezien.
  Maar als bijvoorbeeld extreem nationalistische turken schreeuwend over straat lopen met die lelijke vlaggen van ze wordt dat schitterend gevonden.
  Stop met de haat van je eigen volk Ellen Kluit

  • Ellen said…

   Hallo Proesnie,

   Ik merk dat de veronderstelde goedkeuring voor het zwaaien met Turkse vlaggen je kwaadmaakt. Jammer. Dit blog is geschreven lang voor de mislukte coup in Turkije en voor er met Turkse vlaggen gezwaaid werd in Nederland. Ik snap niet waar je vandaan haalt dat dat prachtig gevonden werd, ik las vooral afkeuring. Zelf vond ik het, vanwege het bewind van Erdogan en zijn reactie op de mislukte coup, behoorlijk dubieus op z’n minst. Maar dat hele verhaal staat los van dit blog.
   Er is niks mis met enig nationalisme en trots op het vaderland. Als ik het Wilhelmus hoor, voel ik me Nederlander en ben ik daar trots op. Er is echter een hoop mis met extreem-nationalisme, waarin niet-Nederlanders worden buitengesloten en waarin een xenofoob gevoel overheerst. Dat is niet het Nederland waar ik trots op ben. Ik heb geen haat naar mijn eigen volk. Ik heb alleen een grondige hekel aan dat deel van de bevolking dat mensen buitensluit op basis van huidskleur en geloof, uit ongegronde angst, en daarvoor een nationaal symbool misbruikt. Dat deel van de bevolking dat willens en wetens juist deze vlag hijst. Nog even en ze zingen ‘Wie Neêrlands bloed door d’aderen vloeit’ weer. Daar ging mijn blog over.

   • Proesnie said…

    Weer zo iemand die uit “politieke correctheid” het Kalergi plan laat voltrekken.

    • DigitalDemon said…

     De pvv met de NSB vergelijken……Werkelijk…. kan deze quasi intellectueel ook even een voorbeeld geven van het aantal joden dat op treinen is geplaatst dan wel vergast is door de PvV?
     Nee kan ze niet, linkse ongelikte beer.
     Hitler was een socialist, daarom links en jullie socialisten gedragen je er ook naar. Alles wat een andere mening is toebedeeld een groot etiket opplakken.
     Angst voor de islam is geen fobie of irrationeel, maar mevrouwtje is er zo een die denkt dat iedereen in het Bataclan, WTC, nice, Charlie hebdo er zelf om vroeg.
     Zelfde voor vrouwen die verkracht worden, allemaal hoeren die er zelf om gevraagd hebben aldus de neo feminazi.
     Blij dat het tij keert, lang leven oranje blanje bleu!

 4. Ted Schrijvers said…

  Wat een kul!
  Er is niets mis met de prinsenvlag, de vlag die door de geuzen werd gedragen toen ze den Briel innamen en vanaf dat moment ‘onze’ vlag was.
  Als de, in verhouding, korte tijd die de NSB de vlag gebruikte de vlag zodanig besmet heeft dat het wordt gezien als een nazi vlag, dan kunnen we nog wel even doorgaan…..

  • Ellen said…

   Jouw redenering volgend kan je dus ook gewoon de swastika nog gebruiken. Immers is dat langer in gebruik (geweest) als hindoe symbool dan als nazi symbool. Doe niet zo naïef…

 5. Stefan said…

  Je moet de baby niet met het badwater weggooien de prinsenvlag verwijst niet alleen naar een nare tijd vande NSB die dit symbool misbruikte. De prinsenvlag verwijst tevens naar een mooie tijd die daarvoor lag toen de kleuren van onze vaderlandse vlag oranje wit blauw waren. Je kan niet stellen dat deze vlag opzichzelf al een slecht symbool is. Daarbij is de vergelijking met de swastika niet correct swastika is een symbool geen nationale vlag.

  • Ellen said…

   De Prinsenvlag was allang afgeschaft voor de NSB ‘m weer invoerde. Daardoor heeft de vlag een negatieve lading gekregen – waar de mensen die ‘m gebruiken zich zeer wel bewust van zijn. Daarbij kan je je afvragen hoe mooi de tijd van Willem van Oranje werkelijk was. Ons land was rijk, zeker, maar slechts zeer weinigen profiteerden daarvan. Armoede was overal aanwezig en onze rijkdom kwam voor een zeer groot deel van de slavenhandel.

   Je opmerking over de swastika raakt kant noch wal. Nee, het is geen vlag. Maar een vlag is uiteindelijk ook gewoon een symbool.

   • wjf said…

    Dus moeten we ook het heilig kruis afschraffen omdat die gebruikt werd door de nazi’s en de invasie’s van het rijk van de azteken? Jou comment slaat nergens op. Je kan niet alles verannderen door de geschiedenis. Nederland heeft ook heel veel goede dingen gedaan en het is een historisch symbool waarvoor we een reden hebben om trots te zijn. Je bent duidelijk gewoon een Joodse Marxistische politieke correcte feminist die alles wat met blanke heterosexuele mannen te maken heeft beledigend vindt. Er zijn heel veel vlaggen gebruikt tijdens nare tijden die nu nog gebruikt worden. Waarom zou je gelijk gaan zielepieten om een historische vlag die gebruikt werd tijdens de Nederlandse opstand WAARDOOR jij nu niet onder de macht van een ander land leeft?

 6. UnievanUtrecht said…

  Als de prinsenvlag een nazi symbool is geworden dan zijn Hugo Boss, Adidas, BMW, Mercedes, Volkswagen enzovoort dat toch zeker ook?

 7. UnievanUtrecht said…

  onze rijkdom kwam voor een zeer groot deel van de slavenhandel.?? Wat een Onzin!! De WIC heeft de handel in slaven gestaakt omdat teveel slaven de overtocht niet haalde. De handel is toen geprivatiseerd. De grootste inkomsten kwam uit de oost.

 8. DRM said…

  We gebruiken het omdat het een geweldige vlag is het werd gebruikt in de goeie jaren van de Republiek, en het laat een beetje trots voor je land zien… iets watg nederland echt weer eens nodig heeft

 9. Tom said…

  Ik snap dat mensen misschien even raar opkijken als ze zo een prinsenvlag zien. Maar het feit dat deze vlag zo in verband wordt gebracht met de NSB is omdat elke keer als hij opduikt er meteen iemand roept van “Kijk een Nazi vlag!”. Ik ben zelf Historisch reenactor (iemand die geschiedenis na speelt) en ik beeld samen met andere hele aardige mensen de 80 jarige oorlog uit. Ik zie de prinsenvlag dan ook meer vanuit het standpunt dat dit de vlag van de opstand is. Het is heel erg ontmoedigend als je op een historisch festival of evenement gelijk nazi of nsb-er wordt genoemd terwijl je 1568-1648 uitbeeld… Ook zou ik het heel erg leuk vinden om deze vlag bijvoorbeeld op koningsdag buiten te kunnen hangen. Niet omdat ik het eens ben met de nazis of welke extreemnrechtse partij dan ook. Gewoon omdat ik wil laten zien dat ik trots ben op ons erfgoed en op de Oranje-nassaus. Heel erg jammer dat dit niet lukt omdat mensen alles zwart wit zien… ofwel ben je een nazi en anders wel een communist… Ik zou er voor pleiten om de prinsenvlag terug in ere te herstellen. Simpelweg gewoon de Historische vlag van de Republiek Der 7 Verenigde Provinciën

  • Ellen said…

   Bij re-enactment is het anders. Daar is het duidelijk de historische vlag van de prins die wappert. Uit historisch oogpunt zou ik het ook heel mooi vinden als het in ere hersteld kon worden. Ik ben alleen bang dat de vlag daarvoor (nog) teveel besmeurd is. Wie weet over een paar decennia?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.