De zin en onzin van nicotine-kauwgom

Sinds kort heeft mijn oudste broer een vriendin. Hartstikke leuk voor hem natuurlijk, vooral omdat het behoorlijk serieus is. Dat blijkt wel uit het feit dat hij, ondanks zijn kattenallergie, een week in haar huis zat om op haar katten te passen. Maar er zijn meer dingen. Sinds hij haar kent, rookt hij minder. Het schijnt dat hij zelfs overweegt om aan de nicotine-kauwgom te gaan om op die manier te stoppen met roken.

Ooit is mij verteld dat als je wil stoppen met roken, je domweg de sigaretten de deur uit moet doen. Dat stoppen moeilijk is, geloof ik direct. Dat het volhouden nog veel moeilijker is ook. Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen en je moet je gewoontes veranderen. Als je een paar jaar rookt, heb je een aantal standaard momenten waarop je een sigaret opsteekt. Die gewoonte is vrij lastig aan te passen. Maar in mijn idee is het dan geen oplossing om de verslaving min of meer in stand te houden door nicotine-kauwgom te gaan kauwen. Want of je de nicotine nou binnenkrijgt door een sigaret of door kauwgom maakt natuurlijk weinig uit.

Het is net als die vriend die stopte met roken, maar nog wel bleef blowen. Hij merkte al vrij snel dat hij steeds meer joints ging roken. Door de tabak die erin gedraaid is, bleef hij voldoen aan zijn nicotine-behoefte. Uiteindelijk is hij maar weer gewoon gaan roken. Feitelijk is hij nooit afgekickt. Van de rokers die nicotine-kauwgom gebruiken, is na een half jaar slechts 18% daadwerkelijk gestopt. Ik vraag mij dan af wat er met de rest gebeurd is. Gebruiken zij die kauwgom nog of zijn ze maar weer gaan roken omdat ze zich realiseerden dat ze nog steeds verslaafd waren?

Echt stoppen met roken doe je door gewoon domweg te stoppen. Wellicht is het voor sommige mensen makkelijker om eerst te minderen. Als je twee pakjes per dag verdampt is het wel heel erg moeilijk om in één keer helemaal te stoppen. Weet je dat te verminderen tot één pakje per dag, dan ben je al een heel eind, maar dan moet je de ‘gemiste’ sigaretten niet vervangen door nicotine-kauwgom. Op die manier blijf je dezelfde nicotine binnen krijgen en dat was nou juist niet de bedoeling.

Ik kan mij slechts één nuttige toepassing bedenken van die kauwgom. In vliegtuigen mag al heel lang niet meer worden gerookt. Op zich is dat logisch, maar het is behoorlijk frustrerend als je lang moet vliegen en tijdens die hele vlucht niet één sigaret kan en mag roken. In zo’n situatie biedt nicotine-kauwgom een fijne oplossing. Het voldoet niet aan de behoefte om eens fijn diep te inhaleren, maar wel aan de behoefte om nicotine binnen te krijgen. Wat rokers op zo’n lange vlucht natuurlijk gewoon willen, want die stoppen toch niet. Verder lijkt nicotine-kauwgom vooral uitgevonden om eens goed te verdienen aan al die stoppers.

Be First to Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.