De terreur van het CBS

CBS-logoHet Centraal Bureau voor de Statistiek komt vaak in het nieuws omdat ze weer eens nieuwe cijfers hebben. Vaak zijn dat dan cijfers die niemand verbazen, zoals dat het ziekteverzuim onder ambtenaren het hoogst is. Maar het CBS heeft veel meer statistieken. Zo brengen ze ook de jaarstatistieken van bedrijven in kaart. De manier waarop ze dat doen is echter niet zo netjes…

Een bedrijf krijgt een brief in de bus met de mededeling dat ze de enquête in moeten vullen. Zo kreeg het bedrijf van mijn man, Sonad, een brief dat hij de enquête voor Jaarstatistiek Computerservicebureaus in moest vullen. Doet hij dat niet, dan krijgt het bedrijf een boete. Deelname is wettelijk verplicht. “Het CBS kan voor het niet of onvolledig invullen van enquêtes boetes opleggen die kunnen oplopen tot € 5.000,-, aldus de nieuwe CBS wet. Ook na het betalen van de boetes blijft de informatieplicht bestaan en moeten de gegevens alsnog binnen twee weken worden verstrekt, op straffe van een dwangsom van maximaal € 20.000,-.”, zo staat te lezen op de website van Kab Accountants & Tax consultants. Dit is ook terug te vinden in de wet CBS. Een beetje rondneuzen op het forum van FOK! leert al snel dat hier meer kritiek op is: “Ja, die krengen van het CBS moet je invullen, ook als ze gegevens vragen waar je administratie niet op ingericht is (zodat je dagenlang zelf allerlei cijfertjes moet opvissen en uitrekenen), en ook als ze gegevens vragen die ze net zo goed bij de belastingdienst hadden kunnen krijgen. En ga er alvast maar van uit, dat als ze je eenmaal te pakken hebben, je de jaren daarna wéér zo’n ding in de bus krijgt.” Je vraagt je af waarom ze die gegevens dan niet gewoon bij de Belastingdienst opvragen, zoals de IB-Groep Dienst Uitvoering Onderwijs al jaren doet.

Op een goed moment heb je je erbij neergelegd dat je die enquête in moet vullen. Je hebt tenslotte geen zin in het betalen van een achterlijk hoge boete om het dan alsnog te moeten doen. Dus download je het programma van de site van het CBS om braaf te doen wat er van je gevraagd wordt. Dan loop je ertegen aan dat het programma alleen geschikt is voor M$ Windhoos Microsoft Windows, terwijl je al tijden gebruik maakt van Ubuntu. Dus start je een andere computer op, om daar alsnog het programma te installeren. Ineens zie je dat er na de installatie spontaan een snelkoppeling bij is gekomen op je bureaublad en in je startmenu. Daar had je niet om gevraagd en in de installatie-wizard heb je nergens kunnen aangeven dat je dat niet wil. Er is een handleiding geschreven, wat op zich erg fijn is in het kader van RTFM enzo. Die handleiding is echter in M$ Word geschreven en ook alleen in dat programma te lezen, aangezien het is opgeslagen als .doc-bestand. De Nederlandse overheid wil in principe meer gaan werken met open standaarden, allemaal volgens het project Nederland Open in Verbinding. Het CBS is een semi-overheidsinstantie, dus je zou verwachten dat ook zij (meer) met open standaarden werken. Het .doc-bestandsformaat is geen open standaard. Overigens wordt voor deze enquête hetzelfde programma gebruikt als voor de belastingaangifte. Die laatste is wel beschikbaar voor Linux, dus zo heel moeilijk zal het niet zijn om ook het CBS-programma aan te leveren voor Linux. Als je bij het CBS aangeeft dat je geen Windows hebt en graag een versie voor Linux wil, wordt er gezegd dat je dan maar de papieren versie in moet vullen. Wat nou niet echt heel erg vriendelijk is.

Ik vond het CBS altijd al overkomen als een bekrompen, bureaucratische instelling. Dit gebeuren versterkt dat beeld. Het is in mijn ogen behoorlijk absurd dat het wettelijk verplicht is, op straffe van een boete, om zo’n enquête in te vullen. Er zijn andere manieren om dezelfde gegevens te verkrijgen, die het leven van bedrijfseigenaren een stuk makkelijker maken. Daarnaast is het natuurlijk van den zotte dat het CBS zich puur richt op Windows. Zeker bij een Jaarstatistiek Computerservicebureaus kunnen ze verwachten dat mensen gebruik maken van Linux. Het wordt tijd dat er bij het CBS een groot aantal oogjes worden geopend…

One Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.