Veranderend leven

Als er nieuw leven in je buik groeit, verandert er natuurlijk van alles. De uiterlijke verandering zijn makkelijk te herkennen: een groeiende buik, elke ochtend met je hoofdje boven de wc hangen, grotere borsten en hormonale (huil)buien. De remedie is vrij eenvoudig: zilveruitjes eten, heel veel chocola wegwerken en shoppen voor nieuwe kleding.
Maar ineens verandert ook de manier waarop je tegen het leven aankijkt. Je beseft je dat er echt een nieuw leven in je bruik groeit, waar jij de verantwoordelijkheid over hebt. Ineens kijk je nog beter uit bij het oversteken, ben je bang voor een auto-ongeluk, denk je na over de toekomst en besef je dat je echt moeder wordt. Je gaat nadenken over de opvoeding die je zelf gekregen hebt en wat je daarvan wil doorgeven aan je eigen kind. Zijn die normen en waarden die je altijd als vanzelfsprekend aannam wel echt zo goed en sta je er wel echt achter? Wat vind je er zelf echt van en geef je door aan je kind?
Maar ook over kleine dingen denk je ineens veel meer na. Hoe richt je bijvoorbeeld de kinderkamer in? Overal op internet kan je baby-uitzetlijsten vinden, maar ze geven elk andere aantallen en andere dingen weer die allemaal even strikt noodzakelijk zijn. Ondertussen heb je geen idee wat een boxpakje nou eigenlijk is en hoeveel slaapzakjes je nodig hebt. Andere zwangere vrouwen, collega’s en je moeder bieden dan uitkomst. Boxpakjes blijken helemaal niet strikt noodzakelijk te zijn, een commode kan ook gewoon een plank aan de muur zijn, zoogcompressen schijn je prima te kunnen vervangen door doorgeknipte maandverbandjes en zo verder.
En ineens realiseer je je dat je veel toch wel al hebt, maar dat winkels je alleen nog maar meer willen aansmeren. Ineens realiseer je je ook dat je zelf al bedacht hebt dat veel dingen weliswaar schattig, maar totaal overbodig zijn. En bedenk je: verrek, zoals ik nu op de kosten let en alternatieven verzin, zo deed mijn moeder dat vroeger ook.
Blijk je meer van die opvoeding te hebben opgestoken dan je aanvankelijk dacht…

One Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.